/* A reversible password encryption routine Distributed under the GNU General Public Licence */ PURGATORIUM.se - Folkmordet på armenier, syrianer, assyrier, kaldéer och pontiska greker

Folkmordet på armenier, syrianer, assyrier, kaldéer och pontiska greker

Idag torsdag beslutar riksdagen om ett stort antal motioner med anknytning till Västasien och Nordafrika; regeringen föreslår avslag på samtliga. En av dem har ådragit sig särskilt stort intresse, och det är den rödgröna motionen om ett parlamentariskt erkännande av folkmordet på armenier med flera (se rubriken) 1915-21. Motionen har visserligen stöd av två kristdemokrater och en folkpartist, men i utskottsreservationen förekommer bara rödgröna. Som bekant är det i Turkiet förbjudet att hävda att något folkmord ägde rum (utskottsmajoriteten använder den mildrande omskrivningen “Tabu”), samtidigt som ett stort antal parlament före det svenska (eventuellt) formellt slagit fast att det som hände var just ett folkmord. Utskottets majoritet menar dock att sådana markeringar ska förbehållas regeringen, och att ett ställningstagande kan försvåra försoningsprocessen mellan Turkiet och Armenien.

Det hävdas ibland att politiker inte ska skriva historia (om man nu inte heter Winston Churchill, Leon Trotskij, Per Nyström eller C H Hermansson och har en särskild fallenhet för det). Men här handlar det om något annat: att markera mot den turkiska politiken att hindra en fri historisk debatt.

Mark Klamberg öppnade igår för en intressant diskussion i ämnet i sitt kommentarsfält. Sakine Madon och Esref Okumus skriver klokt på Newsmill, John Nyzell levererar några goda argument mot omröstningen. Nedan finns också länkar till motionen, och till hur regeringen resonerat när den yrkat avslag. Sent  omsider har också Carl Bildt blandat sig i diskussionen. Läs och tänk själv. Hur det än går imorgon tror jag att diskussionen bara har börjat.

Mark Klamberg Motionen Beredningen Sakine Madon på Newsmill Esref Okumus på Newsmill John Nyzell på Newsmill Carl Bildt i DN Carl Bildt på Newsmill

Comments 1


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /var/www/purgatorium.se/public_html/wp-content/themes/blogtxt/functions.php:183 Stack trace: #0 /var/www/purgatorium.se/public_html/wp-content/themes/blogtxt/comments.php(31): blogtxt_commenter_link() #1 /var/www/purgatorium.se/public_html/wp-includes/comment-template.php(1615): require('/var/www/purgat...') #2 /var/www/purgatorium.se/public_html/wp-content/themes/blogtxt/single.php(20): comments_template() #3 /var/www/purgatorium.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/purgat...') #4 /var/www/purgatorium.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/purgat...') #5 /var/www/purgatorium.se/public_html/index.php(17): require('/var/www/purgat...') #6 {main} thrown in /var/www/purgatorium.se/public_html/wp-content/themes/blogtxt/functions.php on line 183