Garzóns försvarstal

Som de flesta av er säkert vet, dömdes den spanske undersökningsdomaren – ett slags kombination av polischef och åklagare – Baltasar Garzón i förra veckan till elva års yrkesförbud. Med tanke på att Garzón om elva år fyller sextioåtta innebär domen att han helt enkelt förbjuds att arbeta vidare.

Garzón är mest känd för sina internationella åtal, framförallt mot Chiles exdiktator Augusto Pinochet, som 1998 höll på att bli utlämnad från Storbritannien. På senare tid har han också intresserat sig för staben kring den förre amerikanske presidenten G W Bush, och deras inblandning i systematisk tortyr. Men i Spanien är det framför allt uppgörelsen med Francodiktaturen (1939-1977) som vänt mäktiga krafter mot honom. Den dom som nu fällts gäller ett relativt bagatellartat fall av avlyssning av advokater i ett korruptionsåtal.

Den spanska dagstidningen El Païs publicerade den nionde februari hans försvarstal, där han lovar att kämpa för att upphäva domen, här kan det läsas på engelska. Intellektuella med regissören Pedro Almodovar i spetsen har offentligt uttalat sig till hans försvar.

Vad ska man tro då, är Garzón en brottsling? I Purgatorium nämner jag en rad exempel på hur den tyska domarkåren på olika sätt försökte hindra rättvisan. Det handlade då om jurister som antingen själva utbildats och tjänstgjort under nazismen, eller som utbildats av dem som hade det. Det är de generationerna, från Francotiden, som nu sätter sig till doms över Garzón. Vi behöver påminnas om att demokratin i Sydeuropa är ung, och bräcklig, och jag måste säga att jag förvånas över avsaknaden av protester från de yrkeskårer i Sverige som borde känna sig närmast berörda:  juristerna – och historikerna.

EDIT: Garzón har nu friats i det andra av det tre åtalen, som handlade om att han bröt mot en amnesti genom att äntligen försöka utreda Franco-regimens brott. Det är svårt att undgå misstanken att frikännandet är en direkt följd av att han redan är avstängd på, i praktiken, livstid. Jag förvånas fortfarande av bristen på reaktioner från hans svenska kollegor.

Comments 3

 1. Jag wrote:

  Fraser som “demokratin i Sydeuropa är ung och bräcklig” och den om och om utvisade attityden “Sverige är bäst” står mig i halsen. När du, som döljer ditt namn, rekommenderar andra att läsa historia, så skulle jag rekommendera dig att läsa svensk historia. Det är enfaldigt att inbilla sig att Sveriges historia började på 1800-talet och att “neutraliteten” under första och andra världskriget inte var en gynnsam affär på andras bekostnad.
  Skryt inte med era meriter. Och sluta att invadera och förstöra Spanien med svenk turism och svenska invandring. Det har passat bra förpensionärer att fluyya til Spanien och utnyttja deras sjukvård och de förmåner som pensionärer saknar i Sverige.

  Posted 17 Feb 2012 at 04:07
 2. admin wrote:

  Det får du gärna tycka, Jag, eller vad du nu heter. Men du kan väl ändå inte påstå att jag döljer mitt namn? Det står om inte annat på titelbladet till den bok som den här bloggen till största delen handlar om.
  Mats Deland

  Posted 21 Feb 2012 at 11:47
 3. Mats Deland wrote:

  Och nu hittade jag hur man ändrade, så att det framgår ännu tydligare att det förstås är jag som skriver i min egen blogg.

  Posted 21 Feb 2012 at 21:27

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

Have you Subscribed via RSS yet? Don't miss a post!