Nominerade igen

För tredje gången (Guldspaden, Kristallen-som vi vann) nominerades Kalla Faktas reportageteam från Sommerlathgranskningen idag till ett fint pris. Den här gången till Stora journalistpriset för årets avslöjande. Nominerade är förutom jag, två andra Atlasförfattare, reportrarna Fredrik Quistbergh och Henrik Brandão Jönsson. Men äran delas naturligtvis av många andra – fotografen Aleksander Vujanovic, researcharna Rogéiro Jordão och Annelie Bergman, redaktörerna Johan Åsard och Cecilia Wanger, klipparen Sebastian Bank, översättarna Janaina Negreiros Persson, Jennie de Souza Örnbrand och Charlotta Strohkirch, reportern Lisa Grenfors och många andra som hjälpte oss (alla fakta om arbetslaget och avslöjandena här). Ett tack också till tidningen Arbetarens dåvarande chefredaktör Anna-Klara Bratt, som tog initiativ till den första Sommerlathgranskningen hösten 2001.

Det är naturligtvis fantastiskt roligt att bli nominerad, och att juryn väljer att premiera breda sammarbeten mellan journalister och akademisk forskning. En tanke går till Efim Wechsler, som på ogynnsamma villkor berövades sitt företag och tvingades iväg från det nazistiska Tyskland, och till alla offer för rasism och diskriminering.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

Have you Subscribed via RSS yet? Don't miss a post!