Vad pysslar Almgren med?

På tal om avslöjande skulle jag bra gärna velat vara en fluga på väggen på Expressens redaktionsmöte, när de la upp publiceringsstrategin för “stasiparet“. Rimligen inser de att det intryck de ger är att Almgren högaktningsfullt struntar i regeringsrättens förbehåll och läcker som ett såll till Expressen. Jag har inte en aning om ifall det är så, och påstår verkligen inget, men Expressen kan knappast undgå insikten att det är det intryck de ger. Märklig form av källskydd, oavsett hur det ligger till.

Edit: Jaha, och nu har JK på SÄPOs initiativ inlett förundersökning. Starkt jobbat, Expressen!

For the record: Jag tycker att det är bra att sekretesslagen skyddar den personliga integriteten och jag tycker att det skyddet ska respekteras, även av forskare och politiker. Släpp Stasiarkivet – och liknande arkiv till exempel över dem som stödde sydafrikansk apartheid, eller chilensk och spansk fascism – fria för forskning, men med förbehåll som skyddar personerna. Just så som jag fick arbeta när jag skrev Purgatorium.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

Have you Subscribed via RSS yet? Don't miss a post!