Leissners romautredning kan bli en vändpunkt

Jag måste säga att få saker jag läst på sistone har gjort mig så upprymd som det betänkande som nyss överlämnats till regeringen av Delegationen för romska frågor. Äntligen talas det klarspråk om århundraden av rasism, och om framför allt de romska skolbarnens utsätta ställning. Regeringen har till och med vänt sig till EU för att få till stånd en europaomfattande kampanj mot antiziganismen.

Jag begriper inte hur detta går ihop med det trams som migrationsminister Tobias Billström vräker ur sig på Newsmill, till diverse sverigedemokraters stora glädje (han skriver att det romerna kastas ut ur Sverige för sitt eget bästa). Men det är regeringens huvudvärk, och inom kort, väljarnas.

Utredningens ordförande, förre folkpartiledaren Maria Leissner, och dess vice ordförande, förre länspolismästaren Gunno Gunmo, ska tillsammans med de romska experna Soraya Post, Domino Kai och många fler ha all ära att ha åstadkommit en text som kommer att förändra vår syn både på romerna och på den svenska staten och det svenska samhället. Det var på tiden och äras den som äras ska – jag hade uppriktigt sagt inte väntat riktigt det här. Eftersom jag haft glädjen att dra ett strå till stacken vet jag också att professor emeritus Charles Westin låtit sin djupa humanism och sitt starka civilkurage vara ett stöd för utredarna.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

Have you Subscribed via RSS yet? Don't miss a post!