Fortfarande döms en och annan SS-man

Heinrich Boere, 88 år, har dömts till livstids fängelse för mord på tre civila under det sista krigsåren. En nederländsk domstol dömde honom redan 1947 till döden, men eftersom han ansågs vara tysk (västtysk) medborgare slapp han utlämning.

Man kan naturligtvis ifrågasätta nyttan med den här sortens domar, men det juridiska sammanhanget gör dem nödvändiga. Brotten preskriberas inte, och om den åtalade är frisk nog att kunna följa rättegången ska han naturligtvis åtalas. Straffet är en annan sak, det förefaller naturligtvis meningslöst att döma en 88-åring till livstids fängelse.

Det är 66 år sedan brottet begås. Man kan se det så istället. De tyska domstolarna säger till dagens förövare – kanske det inte går att döma er nu. Men 2076? Fundera på det.

SvD DN

Uppdatering. Nu finns även en artikel i tyska tageszeitung, och av den framgår klart att Boere dömts i första hand för att han inte visat någon ånger. Tysk rätt skiljer ut “ûberzeugungstäter”, det vill säga de som dödar av låga motiv, som exempelvis “feghet” (citerat ur domen). Det är lite främmande för svensk rätt, som mest intresserar sig för graden av planering bakom mordet, men det förklarar att domen, när den väl kom efter alla år av vägran att ställa mannen inför rätta, gick så snabbt att författa. För barnen till offren äntligen en chans att tro på rättvisan igen, och gå vidare utan bitterhet.

taz

Via npd-bloggen vet jag nu också namnen på Broenes tre offer, som avrättades misstänkta för att sympatisera med motståndsrörelsen: Fritz Hubert Bicknese, Hendrik Kromhout und Teunis de Groot. Vi ska nog ägna en tanke åt den också, en dag som denna.

npd-bloggen

Comments 4

 1. Henrik wrote:

  Om man jämför med domar under 50- och 60-talen får man väl ändå anse denna som mycket hårdare. Torterare i kz-lägren har kommit undan med 9 år och ansvariga officerare under Warsawaupproret (det sista) som Reinefarth friades helt under dessa årtionde.

  Posted 23 Mar 2010 at 17:00
 2. Fredrik wrote:

  Jag finner det bara löjligt att jaga gamla gubbar, för vad dom gjorde för 60 år sedan. Dessutom i ett krig, då order måste lydas, eller själv stå inför krigsrätt.

  Posted 23 Mar 2010 at 17:37
 3. SBZ. wrote:

  Men inte Stroop i Warzawa.Varför stannade alla balter kvar i Baltikum, så länge tyskarna ockuperade, och kom över till Sverige först hösten 1944?

  Posted 26 Mar 2010 at 06:16
 4. Torsten Kälvemark wrote:

  Jag har bara läst Ola Larsmos recension men ska beställa boken. Själv har jag tidigare varit inne en del på ämnet med den förträngda historien i Baltikum och har idag bloggat lite kring detta.

  Sajten http://www.holocaustinthebaltics.com/ är en viktig källa till information om både historia och nutid.

  Posted 30 Mar 2010 at 13:38

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

Have you Subscribed via RSS yet? Don't miss a post!